Wielrenner Sander Armée kijkt uit naar wielerfeest in Leuven

Sander Armée
WK
Herentse profwielrenner Sander Armée (35) herstelt momenteel van een gecompliceerde sleutelbeenbreuk opgelopen in de Vuelta. De dertiger uit Herent die al twaalf jaar profrenner is, kijkt desondanks reikhalzend uit naar het wereldkampioenschap in eigen streek. In zijn eerste profjaar in 2010 reed hij het Belgisch kampioenschap wielrennen mee in het eigen Leuven, nu zal hij elf jaar later de wedstrijd vlakbij huis gaan bekijken.

Sander Armée reed begin juli nog met Kenneth Van Rooy en Thimo Willems de nieuwe Velodroom in de Leuvense Brusselsestraat plechtig in. Het is een tijdelijk kunstwerk dat werd opgericht met het oog op het komende WK in Leuven. Tijdens de voorbije Vuelta knapte Armée zijn werk op voor zijn team, het Zuid-Afrikaanse Team Qhubeka Assos. Dit was het geval tot hij in de zeventiende rit tussen Unquera en Lagos de Covadonga abrupt zwaar onderuit ging met een zware sleutelbeenbreuk als gevolg. Momenteel bekomt de onfortuinlijke renner thuis van zijn verwondingen.

“Ik werd onlangs geopereerd in het ziekenhuis in Herentals, dat wel gespecialiseerd is in zo’n ingrepen. De eerste dagen na de operatie waren pijnlijk, logisch daar ze je hebben opengesneden en aan je hebben zitten werken. Stilaan gaat het wel de goede richting uit, ik kan mijn arm al bewegen, dat komt omdat er een plaat inzit en zo kun je enige controle uitoefenen. Het is wel jammer dat ik op zo’n manier uit koers werd geslagen. Zoals ik me nu fysiek voel, denk ik dat mijn seizoen over en out is. Ik schat in dat ik over enkele weken zal kunnen trainen. Ik heb er een heel leuk jaar opzitten bij Team Qhubeka Assos, het is een fijn team dat me steeds hielp bij tegenslagen. Mijn contract liep dit seizoen af, ik heb er een goed gevoel bij en hopelijk brengt dat gevoel iets concreet in de vorm van een nieuwe samenwerking”, droomt de prof luidop.

'Mooi parcours, niks voor mij'

Armée kijkt uit naar deze honderdste editie van het WK wielrennen dat over enkele weken de studentenstad en omgeving zal aandoen. “Het zal een mooi wielerfeest worden. Zeker omdat in de loop van de voorbije periode de mensen weinig buiten mochten komen door corona. Hopelijk kan dit de bevolking wat opvrolijken en hebben ze iets om naar uit te kijken, dat is bij mij toch het geval. Ik vind het een mooie koers, maar dit rondje is niet op mijn lijf geschreven. Het is te explosief en te technisch, ik moet het van het langere klimwerk hebben. Ik ben er wel zeker van dat het een mooie wedstrijd zal worden om te bekijken met snel veranderende koerssituaties. Er zijn vele scenario’s mogelijk voor winst, het kan zowel een spurt worden als een einde met één of meer vluchters die diep in de finale bergop ontsnappen. Ik ga alvast met de fiets aan de omloop kijken. Ze komen op enkele hectometers van mijn deur in Wijgmaal”, geeft hij mee.

“Ik begrijp ergens wel dat ze de Leuvense binnenstad veelvuldig gebruiken in hun omloop, ze willen hun stad aan de wereld tonen. In de Vuelta bijvoorbeeld rijd je lange afstanden over grote wegen tussen steden, maar de aankomst is steeds in een stadje dat wereldwijd gezien wil worden. De Leuvense binnenstad zal de race zwaarder maken door al dat draaien en keren en de hellingen, zeker de Wijnpers is niet niets. Ik snap ook dat de aankomst aan de Ring ligt in de buurt van de centrale gevangenis. Meestal viel de aankomst in Leuven in de charmante Bondgenotenlaan, maar een WK-organisatie heeft plaats nodig en daar heb je een grote, mooie en brede baan”, vervolgt hij. “Dit WK is eigenlijk ook het evenement bij uitstek om onze sport in het algemeen verder te promoten in deze regio waarin het mooi en leuk fietsen is. We moeten zoveel mogelijk mensen stimuleren om te sporten, dat moet niet allemaal op hoog niveau zijn. De gezondheid van de beoefenaars vaart er ook wel bij.”

Niet in aanmerking voor selectie

Zelf vond Sander zichzelf één keer waardig om aan een WK deel te nemen. "Ikzelf kwam niet in aanmerking voor een WK-selectie moest ik fysiek in orde zijn geweest, daar het parcours niet mijn ding is. Ik kwam in 2017 uit de Vuelta met een topvorm, dat had mijn moment voor een WK-selectie kunnen zijn, maar ook die omloop was niets voor mij. De voorbije jaren was het nooit een rondje dat lastig genoeg voor me was. Op zich ben ik daar nuchter in, het zou een grote eer zijn om ooit een wereldkampioenschap te rijden, maar we leven in een groot wielerland en er zijn amper acht plaatsjes beschikbaar in een WK-selectie. Dat is zeker geen schande om geen WK te hebben gereden, de lat ligt hier enorm hoogt”, legt de ervaren klimmer uit. “In mijn eerste profjaar in 2010 had ik al de eer om het nationale kampioenschap in Leuven te rijden, nu komt het WK elf jaar later zo goed als aan mijn deur voorbij, dat is ook uniek om mee te maken. Ik ben benieuwd naar wat deze eeuweditie van honderd jaar WK wielrennen met zich mee zal brengen: hopelijk krijgen we een mooie en verdiende winnaar.”

Oppassen voor Colbrelli

Als Belg plaatst Armée de veelzijdige Wout Van Aert in een favorietenrol. “De Belgische selectie zou uit één kopman moeten bestaan en dat is Van Aert met rond hem een ploeg met renners die hem lang kunnen bijstaan. Van Aert kan er met zijn uitstraling op verschillende vlakken presteren, hij kan zowel alleen wegrijden als het halen in een spurt met flink wat volk bij. In de Benelux Tour was de Italiaan Sonny Colbrelli ook sterk (het interview werd afgenomen voor het EK, waar Colbrelli ook won (red.) , hij is ongeveer hetzelfde type. De Australiër Michael Matthews of de Sloveen Matej Mohoric kunnen ook een rol van betekenis spelen, die laatste kan een solo van een goede twintig kilometer tot een goed einde brengen. Ik zie geen echte klimmer op deze omloop een grote prijs pakken, het zullen de klassiekere types worden die veel mogelijkheden hebben. Ik zie Van Aert wegrijden met Colbrelli en hem kloppen op de meet, daarachter zal een groter groepje volgen en in de spurt zal de Australiër Caleb Ewan de laatste medaille pakken”, voorspelt Armée.

Pronostiek:

1. Wout Van Aert

2. Sonny Colbrelli

3. Caleb Ewan

Lees meer over