Weer feest voor Abdij van Park: historische ruimtes weer open voor publiek

Corona: leer je eigen streek weer kennen
2021 is een dubbel feestjaar voor Abdij van Park. De orde van de norbertijnen bestaat 900 jaar én vanaf vandaag, 4 mei, zijn de belangrijkste historische ruimtes van de abdij weer open voor publiek. Dat wordt gevierd met de expo 'Als de bliksem, 900 jaar norbertijnen'.

De restauratie van de zuidvleugel, salons en vertrekken van de abt zijn net op tijd afgerond voor de viering van 900 jaar norbertijnen. "Het was een intens werk, maar het is geslaagd. De refter, bibliotheek van het klooster en de zuidvleugel, salons en vertrekken van de abt worden nu voor het grote publiek geopend. We hebben lang uitgekeken naar dit moment", zo klinkt het bij schepen Dirk Vansina (CD&V).

Dé pronkstukken zijn de unieke stuccoplafonds uit de 17e eeuw van de hand van Jan Christian Hansche en de pandgang met 20 virtuoze en monumentale teruggeplaatse glas-in-loodpanelen uit de 17e eeuw uitgevoerd door de Leuvense glaskunstenaar Jan de Caumont. Deze zijn vandaag erkend en beschermd als Vlaamse Topstukken.

Expo 'Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen'

"Samen met dialoogmuseum PARCUM bouwen we voor deze gelegenheid een grootse overzichtsexpo op. Heel speciaal is dat deze opgesteld zal zijn over de verschillende binnenruimtes van het klooster", aldus Vansina.

De tentoonstelling 'Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen' viert de 900ste verjaardag van de norbertijnenorde. Via schilderijen, prenten en andere kunstobjecten ontdek je negen eeuwen vol cultuur, religie, spiritualiteit, architectuur en zin voor schoonheid. Zo leer je meer over Norbertus, de stichting van de orde en haar bewogen geschiedenis.

Norbertus wordt getroffen door bliksem en valt van zijn paard. Een moment met een grote impact: zijn bekering. Enkele jaren later, in 1121, richt hij de orde van Prémontré op. De expo gaat dieper in op de impact van de premonstratenzers op de vele snijvlakken in de samenleving. De rijke en vaak verborgen pareltjes van de Brabantse abdijen worden bovengehaald.

Maar even goed sta je oog in oog met stukken die ooit toebehoorden aan de orde: een ontwerptekening van Rubens, het schitterende kaartenboek van de abdij van Averbode, het antifonarium Tsgrooten uit 1522 en een besloten hofje, ooit met veel zorg gemaakt door een norbertines. De expo loopt van 4 mei tot 1 augustus.

 

Lees meer over