Waterprijzen in Leuven met twaalf procent gestegen

De Watergroep compenseert voor technische problemen
Uit onderzoek van CallMePower, dat de waterprijzen in Vlaanderen nagaat, blijkt dat de waterprijs in de stad Leuven voor een gemiddeld gezin in 2023 met 12,08% is toegenomen ten opzichte van 2022.

De totale variabele waterprijs in Vlaanderen, die de prijs van het leidingwater, de levering, afvoer van afvalwater en de zuivering omvat, is in 2023 gemiddeld met 11,90% toegenomen ten opzichte van 2022. De prijs van het leidingwater nam het sterkst toe ten opzichte van vorig jaar, namelijk met 13,50%. Voor een gemiddeld huishouden bestaande uit vier personen met een jaarlijks waterverbruik van 120 m³ betekent dit dat ze in Vlaanderen gemiddeld 649,16 euro betalen voor leidingwater, terwijl dit in 2022 nog 582,91 euro was. Dit is een toename van 11,37%. Deze toename is in de gemeente Leuven nog iets hoger, namelijk 12,08% voor een gemiddeld huishouden. Hetzelfde huishouden als in het voorbeeld hiervoor is gebruikt, betaalt in 2023 op jaarbasis 666,40 euro terwijl dit in 2022 nog 594,59 euro was.

Goedkoopste leidingwater van Vlaanderen

Het goedkoopste leidingwater van Vlaanderen is te vinden in Hoogstraten. Een gemiddeld huishouden betaalt hier voor 120 m³ water 525,85 euro. "Vorig jaar berichtten we dat het goedkoopste leidingwater te vinden is in Arendonk. Doordat deze gemeente de gemeentelijke bijdrage met 118,44% heeft verhoogd, is dit echter niet meer het geval", klinkt het bij CallMePower. In Baarle-Hertog is de prijs echter nog lager, maar deze gemeente maakt gebruik van het Nederlandse rioolbeheer, waardoor de berekening van de prijzen verschilt.

Waarom verschilt de waterprijs per gemeente?

"De gemeente bepaalt de hoogte van de prijs voor het rioolbeheer, zoals het afvoeren en zuiveren van het water. Gemeenten met een hoge bevolkingsdichtheid ontvangen meer inkomsten per m³, waardoor over het algemeen de prijs lager kan zijn. Daarnaast kan een financieel sterke gemeente ervoor kiezen om de kosten voor het rioolbeheer te verlagen. De bijdrage voor het gemeentelijke rioolbeheer heeft een maximumtarief. Dit maximumtarief geldt in bijna 90% van alle gemeenten in Vlaanderen. Opbouw waterprijs in België De waterprijs in België bestaat uit meerdere componenten en is niet alleen afhankelijk van het verbruik. Een belangrijk onderdeel van de waterfactuur zijn de vaste kosten. Dit zijn de kosten voor het oppompen, leveren, afvoeren en zuiveren van het water. Deze kosten samen bedragen in alle gemeenten van Vlaanderen 100 euro per jaar, met een korting van 20 euro per jaar per gedomicilieerde bewoner. De variabele kosten zijn afhankelijk van het waterverbruik en worden berekend op basis van het waterverbruik in m³. Er geldt een basistarief van 30 m³ per woning met daarbovenop 30 m³ per gedomicilieerde bewoner. Zodra het basistarief volledig is verbruikt, geldt het comforttarief, wat een dubbel tarief is", zo verduidelijken ze bij CallMePower.

Lees meer over