Toneelkring De Dijlezonen brengt coronaproof 'La voix humaine'

23 oktober 2020 | 07u29 | Gepost door annpeeters
Dijlezonen
Het is een “raar jaar”, 2020. Ook voor het amateurtheater heeft de corona-epidemie zware gevolgen gehad. De Dijlezonen zagen hun laatste productie van 2019-2020 geannuleerd en ook de herneming van deze voorstelling heeft niet mogen zijn. Niet corona-proof, zoals dat heet. Maar De Dijlezonen blijven niet bij de pakken zitten en brengen u nu een volledig veilige – zowel voor acteurs als publiek – voorstelling. De gekende monoloog “La voix humaine” van Jean Cocteau wordt uitzonderlijk gebracht door twee actrices. Ieder aan hun kant, met de nodige afstand, net zoals het personage via de telefoon afstand en afscheid neemt van haar geliefde.

Jean Cocteau is niet de minste. Het enfant terrible van de Franse kunstenwereld in het interbellum was bevriend met de groten der aarde: Picasso, Dali, Stravinsky, Piaf, Charlie Chaplin, allemaal kenden ze Jean Cocteau. Immer aanwezig, nooit op de voorgrond. Met “La voix humaine” schreeft Cocteau een van de eerste – en tot nu toe bij de enige – monologen die ooit voor een vrouw zijn geschreven. Uitzonderlijk, zeker in die tijd. Het eigenzinnige karakter van de auteur heeft daar zeker mee te maken. Een vrouw belt voor de allerlaatste keer met haar geliefde. Of moeten we zeggen ex-geliefde. Een poging om hem terug te winnen? Om afscheid te nemen? Om zichzelf te verzoenen met de situatie? Misschien alle drie. Een bevreemdende voorstelling, u hoort immers maar één kant van het gesprek, die u stilaan meeneemt in de relatie tussen Elle en haar minnaar.

De huidige epidemie heeft theater maken er niet gemakkelijker op gemaakt. Ook voor amateurkunstenaars gelden strenge regels, zowel tijdens het repeteren als tijdens de opvoeringen. Afstand tussen acteurs is in veel klassieke stukken onmogelijk. Theater vereist aantrekken en afstoten, maar dat aantrekken mag – voorlopig eventjes niet al te letterlijk genomen worden. Door een monoloog te laten spelen door twee actrices, die los van elkaar functioneren op scène, konden De Dijlezonen volstrekt veilig repeteren. Ook voor jou als toeschouwer worden alle mogelijke maatregelen genomen om uw theaterbezoek veilig te laten verlopen. Meer informatie over hoe de voorstellingen georganiseerd worden, vind je terug op de website van De Dijlezonen, www.dijlezonen.be.

Praktische informatie

Waar? CC Wagehuys - Brusselsestraat 63, 3000 Leuven

Wanneer? Vrijdag 30 oktober 2020 om 20u Zaterdag 31 oktober 2020 om 15u Zaterdag 31 oktober 2020 om 20u

Tickets? Online via www.dijlezonen.be Telefonisch via Chantal Leblanc: 016/222 191

Lees meer over