Start restauratie ijskelder aan Brusselsepoort

Historische ijskelder opnieuw gevuld met 40 ton ijs
De restauratiewerken aan de ijskelder aan de Brusselsepoort in Leuven zijn gestart. Tegen de zomer moet de ijskelder publiek toegankelijk zijn.

De Leuvense ijskelders zijn terug van weggeweest. Ze dienden om natuurlijk ijs tot in de zomer te bewaren. In de 18de eeuw speelde Leuven een voortrekkersrol in dit innovatieve concept en de stad had het hoogste aantal ijskelder in Vlaanderen.

In Leuven zijn nog verschillende ijskelders bewaard gebleven. De ijskelder aan het talud achter het zuidelijke tolhuis van de Brusselse Poort naast de E. Remyvest krijgt nu een restauratie van de toegang.

Deze stadsijskelder werd in 1825 gebouwd om ijs te voorzien als koortswerend en verdovend middel voor stadsziekenhuizen. Ook handelaars en consumenten konden het ijs aankopen. Vandaag verblijven er vleermuizen in.

Het ondergrondse deel van de ijskelder is nog goed intact. De werken die deze week starten pakken het bovengebouw en de toegang naar de ijskelder aan. Die werken moeten in de zomer klaar zijn, zodat dit stuk erfgoed vanaf dan te bezichtigen is.

Op woensdag 3 maart geven gedeputeerde Tom Dehaene, schepenen Carl Devlies en Lalynn Wadera en Wim Aertsen van het Regionaal Landschap Dijleland het startschot voor de restauratiewerken.

Foto: sfeerbeeld

Lees meer over