Parkeeroplossing autoluwe benedenstad stapje dichterbij

18 november 2020 | 09u05 | Gepost door annpeeters
voorontwerp
De Benedenstad verandert de komende jaren in een autoluwe, groene en aangename stadswijk. Zo wordt de Vismarkt autovrij en worden de omliggende straten autovrij of -luw. Er zal meer groen en meer ruimte voor bewoners en bezoekers zijn. De sleutel daarvoor is een nieuwe parkeeroplossing. Het huidige gebouw van Interleuven in de Brouwersstraat wordt vervangen door een nieuw kantoor met daaronder de ondergrondse parking. “Het voorontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan om deze veelzijdige parking te kunnen verwezenlijken is nu klaar”, aldus schepen van ruimtelijk beleid Carl Devlies.

De benedenstad wordt straks een groene, aangename stadswijk met autoluwe straten. Om die ambitie te realiseren is een ondergrondse parkeerruimte noodzakelijk. Een driehonderdtal parkeerplaatsen in dit gebouw compenseren de parkeerplaatsen die op de Vismarkt en omgeving geschrapt worden, waardoor er plaats vrijkomt voor een aangename en groene publieke ruimte.

Ruimtelijk uitvoeringsplan
Om het bestaande pand van Interleuven te vervangen door een duurzaam en multimodaal gebouw met diverse functies is er een kader nodig. Daarvoor heeft de stad een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) klaar. Dit RUP vervangt het oorspronkelijke RUP. Het nieuwe gebouw zal beschikken over kantoorruimte en een centraal mobipunt met een ruime fietsenstalling, ruimte voor deelauto’s en -fietsen en een bushalte.

Om het project te realiseren en de concrete invulling te bepalen zet de stad een samenwerking op met Interleuven. “Het plan omvat ook het Bruulpark en vrijwaart het voor de toekomst als belangrijke schakel in de ketting van groene parken langs de Dijle in de benedenstad. Het  creëert ook de mogelijkheid om het park in de toekomst uit te breiden met de tuin van de Paters Assumptionisten”, vult schepen Devlies aan. 

Vervolgstappen
Op vrijdag 6 november 2020 keurde het college het voorontwerp van dit ruimtelijk uitvoeringsplan goed. In dit voorontwerp-RUP werden de opmerkingen van inwoners  uit de participatiemomenten verwerkt. Nu krijgen diverse adviesinstanties de kans om advies te geven op het voorontwerp.  Nadien wordt het plan voorgelegd aan de Leuvense gemeenteraad. Daarna volgt nog een openbaar onderzoek waarbij iedereen de kans heeft bezwaren op de plannen in te dienen. 

Lees meer over