Leuvense zomerschool zoekt coaches

zomerschool
Voor de tweede keer op rij organiseert het onderwijsnetwerk Samen Onderwijs Maken (SOM), samen met stad Leuven en brede schoolpartners, de Leuvense zomerschool. Het project ontstond naar aanleiding van de coronacrisis. Tijdens de laatste twee weken van augustus kunnen leerlingen leren, experimenteren, spelen, hun talenten ontdekken en versterken. Zo kunnen ze vol goede moed starten aan het nieuwe schooljaar. Om het project te doen slagen, zoekt de zomerschool coaches om leerlingen te begeleiden.

De Leuvense zomerschool focust op leerlingen die zich op een scharniermoment in hun schoolcarrière bevinden. De keuze voor die doelgroep kwam er niet zomaar: “Scholen uit het Leuvense beslisten dat vooral leerlingen die na de zomer de overstap van basis naar secundair onderwijs of van OKAN (Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers) naar regulier onderwijs maken, gebaat zijn bij extra ondersteuning. Ook vorig jaar gingen we met deze doelgroep aan de slag en dat bleek zowel uit onderzoek als uit de beleving van leerlingen en schoolteams een succes”, aldus Lore Baeyens, coördinator van SOM. 

Spelenderwijs leren
De zomerschool vindt dit jaar plaats op Campus Redingenhof. “Er is ruimte voor maar liefst 400 leerlingen. We willen hen in een veilige en motiverende context kunnen voorbereiden op het nieuwe schooljaar met aandacht voor projectwerk. Leerlingen oefenen op Nederlandse taalvaardigheid, wiskunde en Frans maar werken ook aan andere vaardigheden die belangrijk zijn op school en daarbuiten, zoals creativiteit, digitale competenties en samenwerken. Hiervoor werken we nauw samen met partners uit vrije tijd en welzijn, zoals Cirkus in Beweging, Link in de Kabel, Trill of de bibliotheek. Door op de zomerschool kennis te maken met deze organisaties, kunnen de leerlingen hier tijdens het schooljaar ook sneller terecht”, licht schepen van onderwijs Lalynn Wadera toe.

Boeiend oefenveld voor coaches
Om de leerlingen te begeleiden, zoekt de zomerschool coaches met verschillende profielen. “De zomerschool biedt zowel voor ervaren als minder ervaren leraren of begeleiders een boeiende en maatschappelijk relevante uitdaging. Er is veel ruimte voor creativiteit, inspraak en participatie van leerlingen, maar ook individuele aandacht voor het welbevinden van leerlingen met diverse achtergronden, leernoden en talenten. Als coach krijg je ook heel wat autonomie om samen met collega-coaches en brede schoolpartners leerlingen tot leren te brengen. En daar leer je als coach zelf al evenveel van”, aldus Lore Baeyens.

Dit jaar kan je  er ook voor kiezen een klein groepje jonge nieuwkomers voor te bereiden op het nieuwe schooljaar. De zomerschool gaat daarvoor op verplaatsing naar de ziekenhuisschool in Pellenberg, waar de jongeren momenteel les volgen. Tot slot gaat de zomerschool ook tot bij de kinderen van het woonwagenpark in Leuven. Zij zullen in de zomervakantie vooral werken rond taal en het aanscherpen van leervaardigheden, zodat ze vanaf september optimaal kunnen starten in het reguliere schoolgebeuren.

Wil je graag meer informatie over praktische afspraken, het concept en de verschillende coaches van de Leuvense zomerschool of wil je je meteen aanmelden als coach? Surf dan naar de website van SOM.

Lees meer over