In gesprek met drie leerlingen van het opstapjaar naar hoger onderwijs

22 augustus 2024 | 11u32 | Gepost door annpeeters
leerlingen VTI

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur. Heb je het zesde middelbaar afgerond, maar ben je nog niet klaar voor het hoger onderwijs? VTI Leuven is gestart met een opstapjaar naar het hoger onderwijs.

Het opstapjaar naar het hoger onderwijs biedt een optimale voorbereiding op een bachelor- of graduaatsopleiding voor leerlingen die een beroepsopleiding gevolgd hebben. Waar in een arbeidsmarktgerichte studierichting de klemtoon ligt op de concrete, praktische vorming en minder op de theoretische onderbouw van de algemene vorming, werken de leerlingen in het opstapjaar deze lacunes in de basisvorming weg door een uitgebalanceerd en doorgedreven pakket algemene vakken te volgen, met de nadruk op talen, wiskunde en wetenschappen. Daarnaast gaat de nodige aandacht naar een efficiënte studieplanning en -methode. Hierdoor verhogen leerlingen hun kans op studiesucces in het hoger onderwijs.

Motivatie en discipline zijn essentieel 

Het opstapjaar naar hoger onderwijs is niet geschikt voor eender welke leerling die met succes zijn beroepsopleiding heeft afgerond: een hoge mate van motivatie en discipline zijn essentieel, omdat dit zevende jaar intensief is. Laat dat nu echter net de reden zijn dat leerlingen Chiara, Kiara en Floor naar het Vrij Technisch Instituut in Leuven zijn gekomen: “We vonden het zevende specialisatiejaar dat aansloot op onze zes jaar beroepsopleiding niet interessant, want de leerstofinhouden waren naar ons gevoel niet diepgaand genoeg. We kregen meer en meer de indruk dat we op het vlak van kennis achterliepen op onze leeftijdsgenoten in een tso- of aso-richting. We waren echt toe aan een uitdaging.” 

“Planning is echt heel belangrijk”

De omschakeling van een beroepsopleiding naar een opstapjaar naar hoger onderwijs brengt veel uitdagingen met zich mee: leerlingen gaan immers van een praktijkgerichte opleiding naar een opleiding die veel meer theorie aanbiedt. Het tempo ligt bovendien hoog en de lessen zijn door hun grote leerstofdichtheid intensief. Dat vereist van de leerlingen vaak een andere studiehouding dan die ze gewend zijn. “Toen ik vorig schooljaar thuiskwam, moest ik voor de rest van de dag niets meer doen. Nu is dat wel anders. Je moet zien dat je je leerstof bijhoudt, dat je op tijd je taken maakt en studeert voor je toetsen. Zelfs je sociale leven moet je afstemmen op wat je allemaal nog moet doen voor school. Planning is echt heel belangrijk. Je mag dat niet onderschatten!”, aldus Kiara. 

Tijdens dit zevende jaar moeten de leerlingen uiteraard ook examens afleggen, wat voor sommige helemaal niet vanzelfsprekend is. Toch ziet Floor daar wel het voordeel van in: “Ik kan nu beter mee met mijn vrienden, zelfs als het gaat om zoiets simpels als examens, want die moest ik als bso-leerling op mijn vorige school helemaal niet doen, terwijl ze de normaalste zaak van de wereld zijn als je naar de hogeschool gaat.” Kiara is het daarmee eens: “Een van mijn vriendinnen is juist daardoor in een graduaatsopleiding terechtgekomen. Zij had namelijk nooit geleerd grotere leerstofgehelen te verwerken en examens te doen.”

Geen drempel maar een opstap

Heeft het opstapjaar naar hoger onderwijs zin? Volgens Kiara wel: “Dit jaar was echt wel zinvol, want je beseft nu dat je tijd moet investeren in studeren. Je weet ook hoe je moet studeren. Dat zijn belangrijke punten die je meeneemt.” Chiara is het daarmee eens: “De hogeschool zal hoe dan ook zwaarder zijn dan dit jaar, maar je bent al wel over de drempel van bso naar dit opstapjaar heen gestapt. De drempel waar je overheen moet stappen om van het opstapjaar naar de hogeschool te gaan, is daardoor naar mijn gevoel niet meer zo groot. Dit jaar is echt een opstap.” 

Op de vraag of Chiara, Kiara en Floor – met de kennis en ervaring die ze nu hebben – aan het einde van zes jaar beroepsopleiding nog steeds gekozen zouden hebben voor het opstapjaar naar hoger onderwijs, is het antwoord unaniem: “Absoluut!”

Chiara begint nu aan de bachelor Organisatie en Management aan de Erasmushogeschool Brussel, Floor en Kiara zijn van plan om een professionele bachelor Verpleegkunde te beginnen aan de UCLL, Campus Gasthuisberg Leuven.

Meer info op: www. https://www.vti-leuven.be

Dit artikel verscheen eerder al in Passe-Partout Leuven.

Lees meer over