Grote temperatuurverschillen tussen binnenstad en randgemeenten

Het Leuven.cool-weerstationnetwerk heeft sinds de start in juli 2019 meer dan 1 miljard weergegevens verzameld, wat waardevolle inzichten biedt in het microklimaat van Leuven en omliggende gebieden.
Het netwerk, bestaande uit ongeveer honderd weerstations, is het meest gedetailleerde stedelijke meetnetwerk in België en meet verschillende weerparameters zoals temperatuur en luchtvochtigheid.
De gegevens tonen aan dat de temperaturen in verharde stadsdelen tijdens warme nachten tot 4°C hoger zijn dan in groenere gebieden, met verschillen tot 7°C tussen het stadscentrum en koelere randgemeenten. Dit heeft implicaties voor het stedelijke groenbeheer, aangezien niet alleen meer groen, maar ook de juiste soorten groen op de juiste plekken essentieel zijn voor het verlagen van temperaturen en het verbeteren van de levenskwaliteit.
“Een mooi voorbeeld zie je bij de vergelijking tussen het Ladeuzeplein, de Kruidtuin en Heverlee. Overdag zijn de temperaturen min of meer gelijk maar in Heverlee koelt het tijdens de hitteperiodes ‘s nachts veel sneller af tot onder 15°C, terwijl het in de kruidtuin zo’n 17°C blijft en aan het Ladeuzeplein zelfs bijna 21°C”, legt postdoctoraal onderzoekster Eva Beele van KU Leuven uit.
Het project, dat een samenwerking is tussen KU Leuven, Stad Leuven en het KMI, benadrukt de waarde van lokale klimaatdata voor beleidsvorming en stadsontwikkeling. Het helpt bij het creëren van hittebestendige wijken en toont aan hoe wetenschap en beleid elkaar kunnen aanvullen. Hoewel het project in juni 2025 eindigt, kunnen deelnemers hun weerstation behouden om de omgeving te blijven monitoren. Leuven blijft zich inzetten voor wetenschappelijk onderbouwde vergroening en klimaataanpassing, met focus op samenwerking tussen bewoners, onderzoekers en beleidsmakers.