Graffitiwerk aan de Vaart

15 december 2020 | 10u20 | Gepost door annpeeters
Graffiti
Sinds dit weekend is de Vaartkom in Leuven een kunstwerk rijker. De Leuvense graffitiartiesten Mattey, Beireh en Creol maakten het werk in opdracht van collectief Ensemble en brengen er actuele topics zoals discriminatie en racisme mee onder de aandacht.

Aan het viaduct aan de Vaart in Leuven werd de voorbije week een nieuw kunstwerk gerealiseerd. Op het werk zijn verschillende ogen te zien, in allerlei vormen en kleuren, met daartussen woorden die samenhorigheid symboliseren. “De ogen representeren onze multiculturele samenleving”, aldus kunstenaar Mattey. “Bovendien dragen ze dezelfde functie uit voor iedereen. Ze bepalen hoe we kijken naar de wereld.” Met de muurschildering wil Ensemble een boodschap van eenheid verkondigen en onze ogen openen voor problematieken zoals racisme en discriminatie.

Ensemble
De muurschildering aan de Vaart is niet de enige actie die Ensemble rond dit thema op poten zet. Het collectief ontstond in de naweeën van de dood van George Floyd en is een uitlaatklep voor frustraties en ideeën van jongeren rond Black Lives Matter, discriminatie en racisme in het algemeen. Tijdens de zomer organiseerde Ensemble nog een sit-in op het Ladeuzeplein waar activisten, poëten en kunstenaars uit heel België samenkwamen om manifestanten toe te spreken. Ensemble liet ook grote kubussen beschilderen binnen het thema om ze te verspreiden op verschillende locaties in Leuven, waaronder het Sluispark en het Martelarenplein. En dan zijn er nog de Poems For Peace die verdeeld werden over de stad en de babbelavonden die gepland staan om jongeren die te maken krijgen met discriminatie en racisme samen te brengen.

Voor de realisatie van al deze actiepunten kon het collectief rekenen op de ondersteuning van de stad Leuven. “Als stad vinden we het noodzakelijk en waardvol om jongeren een stem te geven en te ondersteunen bij het opkomen voor zichzelf en anderen. We kunnen trots zijn op de kracht die het collectief opbrengt om onderwerpen als discriminatie en racisme aan te kaarten en blijvend onder de aandacht te brengen”, aldus schepen van jeugd Dirk Vansina. Ook Lalynn Wadera, schepen van diversiteit, staat volledig achter het project: “In Leuven werken we elke dag aan Leuven Zonder Racisme. Dat doen we o.a. door verwijzingen naar diversiteit op te nemen in de openbare ruimte, zodat iedereen die er rondloopt weet dat in Leuven je toekomst telt en niet je afkomst. We zetten de beschilderde kubussen en de muurschildering dan ook graag centraal in het straatbeeld. Zo gaan we het gesprek rond racisme en discriminatie aan.”

Door te kiezen voor een plek met veel passage, hoopt Ensemble alvast dat niemand nog wegkijkt.

Benieuwd naar het werk?
Via de gratis app ’Street Art Cities’ krijg je een volledig overzicht van graffiti werken en artiesten in Leuven. Ook de muurschildering aan de Vaartkom kan je er binnenkort terugvinden.

Lees meer over