Een demarrage door de Leuvense wielergeschiedenis

21 juni 2021 | 15u21 | Gepost door casperstouthuy…
Boekvoorstelling Michel Wuyts José De Cauwer Gunter Hauspie Reinhart Croon
Wat hebben de eerste Belgische kampioen wielrennen, de winnaar van de ronde van Spanje in 1947 en de eerste officiële ‘berg’ in de Tour de France van 1958 met elkaar gemeen? Het antwoord: Leuven. Weinig mensen weten het, maar Leuven en wielrennen zijn even onafscheidelijk als Stella en Artois. In zijn nieuwste boek 'Leuven Wielerstad. In het wiel van het WK 2021.' werpt schrijver en wielerfanaat Gunter Hauspie een licht op de opmerkelijkste verhalen uit 140 jaar Leuvense wielergeschiedenis.

Het laatste weekend van september staat bij menig koersliefhebber met rood aangeduid op de kalender. Dan wordt het wereldkampioenschap wielrennen uitgereden met de finishlijn in de straten van Leuven. Naar aanleiding van deze sportieve hoogdag heeft Gunter Hauspie de opmerkelijkste verhalen uit het verleden van koersminnende Leuven verzameld in een boek. “Het is belangrijk dat deze anekdotes neergeschreven worden, want anders zouden ze wel eens kunnen verdwijnen in de nevelen der tijd.”

Voetbalstadion op de velodroom

“Van zodra ik hoorde dat het WK in Leuven gereden werd, wist ik dat er iets gedaan moest worden met het indrukwekkende wielererfgoed van Leuven”, vertelt Gunter Hauspie. En indrukwekkend is het zeker. In zijn boek verzamelde Hauspie om en bij de veertig anekdotes die aantonen dat de koers een kleurrijk hoofdstuk is in de Leuvense geschiedenis. “Veel van die verhalen zijn mondeling doorgegeven. Daarom heb ik niet alleen in stoffige archieven gezocht, maar ben ik ook gaan praten met mensen die de verhalen in levenden lijve hebben meegemaakt”, aldus Hauspie. “Zo heb ik een van de laatste nog levende personen opgezocht die in de jaren ’30 heeft rondgereden op wielerbaan Sportpark. Die velodroom heeft na WO II plaats moeten maken voor het stadion van OHL.”

De ontdekking van De Cauwer

Het interactieve boek bestaat uit drie fietsroutes die in grote mate het parcours van het wereldkampioenschap volgen. Langs de verschillende routes komen tal van interessante, bizarre, tragische en grappige verhalen aan bod. “Tijdens het schrijven nam ik me voor om dit boek toegankelijk te maken voor een breed publiek”, dixit Hauspie. “Zowel de doorwinterde flandrien, als de minder wielergekke medemens moeten zich tot de anekdotes aangetrokken voelen.” Ook Michel Wuyts, geboren Leuvenaar, wielercommentator en schrijver van het voorwoord, is lyrisch over de verhalenverzameling. “Het is een fantastisch boek vol frivole anekdotes. Zelf herinner ik me nog goed dat er in ’76 een ploegentijdrit in de Tour werd uitgereden in de straten van Leuven, want net op die dag had ik een examen. De winnende ploeg bestond uit grote Nederlandse vedetten waaronder Knetemann, Raas, Kuiper en een Belg over wie ik toen bitter weinig wist: een zekere José De Cauwer.”

'Leuven Wielerstad. In het wiel van het WK 2021.' door Gunter Hauspie met illustraties van Reinhart Croon kost 22 euro en is te koop in de Leuvense boekhandels.

Meer info: www.leuvenwielerstad.be

Lees meer over