Doorzoek Leuvense historische kranten op krantencollectie.be

18 december 2020 | 10u02 | Gepost door annpeeters
krant
Het Stadsarchief Leuven bezit de meeste lokale kranten die sinds 1773 verschenen zijn. Om deze boeiende perscollectie van oude dag- en weekbladen doorzoekbaar te maken, lanceert het Stadsarchief krantencollectie.be. In de toekomst zullen nog meer gedigitaliseerde krantencollecties van partners uit de regio worden toegevoegd.

“Deze historische dag- en weekbladen zijn stuk voor stuk unieke tijdsdocumenten”, benadrukt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Ze bevatten informatie over een bijna eindeloze waaier aan Leuvense onderwerpen tussen 1773 en 1940: van zoekertjes over nieuwsfeiten en officiële aankondigingen tot ideologische discussies. Of je nu geschiedenis wil schrijven, je voorouders wil opzoeken of gewoon nieuwsgierig bent naar het nieuws van weleer: de kranten bevatten voor ieder wat wils. Van De Gazet van LeuvenDe VolkswilDe Vrijheid, tot op termijn ook Passe-Partout.

Digitale ontsluiting
Krantencollectie.be wil in de eerste plaats deze waaier aan informatie toegankelijk en doorzoekbaar maken. Daarnaast zorgt deze online databank ervoor dat de kranten ook in de toekomst raadpleegbaar blijven. De bewaring van de papieren bronnen is immers een uitdaging: oud krantenpapier wordt broos, verkleurt en kan gaan rafelen of zelfs scheuren.

Het Stadsarchief ontsluit met krantencollectie.be niet alleen de eigen collectie, maar nodigt ook partners uit de ruime regio rond Leuven uit om mee in te stappen. Momenteel zijn bv. ook Leuvense kranten (uit het Fonds Gaston Mertens) toegevoegd, die in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel bewaard worden. Binnenkort volgen historische kranten uit Halle. Omdat deze databank de grenzen van Leuven overstijgt, krijgt krantencollectie.be steun van de provincie Vlaams-Brabant.

Jarenlang digitaliseringsproces
“Zonder de vrijwilligers van het Stadsarchief zou dit allemaal niet mogelijk geweest zijn”, vervolgt Vandevoort. “Zij scanden de afgelopen vijf jaar ruim 500 verschillende dag- en weekbladen. Concreet digitaliseerden ze meer dan 11.000 verschillende edities, goed voor zo’n 114.000 krantenpagina’s. Daarna pasten zij met gespecialiseerde technologie tekstherkenning toe op de scanbeelden. Een immens werk, waarvoor ik hen graag wil bedanken.”

Functionaliteiten
Op een intuïtieve manier – vergelijkbaar met hoe je Google gebruikt – kan je de kranten van A tot Z doorzoeken. Zo kan je eenvoudig  allerlei trefwoorden ingeven: familienamen, straatnamen, evenementen… Deze belangrijke realisatie maakt van de Leuvense krantencollectie een onmisbaar onderzoeksinstrument voor iedereen die iets wil weten over het Leuven van de negentiende en twintigste eeuw.

Omdat je in de website ook eigen deelcollecties kan samenstellen en opslaan, hoef je niet telkens opnieuw dezelfde opzoeking te doen. Voor wie liever alles wil doornemen, kan de alfabetische lijst van kranten soelaas bieden. Dan voorzie je best voldoende tijd, want de website bevat nu al meer dan 60.000 pagina’s. De komende maanden en jaren volgt minstens nog hetzelfde volume. Zoekplezier verzekerd!

Enkele voorbeelden
In een artikel van de Liberaal op 29 december 1889 lees je over de symptomen van griep of influenza en dat je als je ervan wil genezen, best geen salade eet. 
Je ontdekt dat in het Sint-Donatuspark of stadspark heel wat avondfeesten plaatsvonden (in Het Vaderland, 19-06-1886 en De Democraat, 26-06-1897). Of zoek eens op ‘overstromingen’ en je vindt allerlei artikels over de overstromingen die er in Leuven geweest zijn, aangevuld met politieke polemieken en beschuldigingen van wie waarvoor verantwoordelijk is (o.a. in Het Vaderland, 31-01-1891 en 21-05-1892, De Liberaal 7-02-1891) .

titels

Lees meer over