Dieven moeten inventiever zijn door corona: minder woninginbraken en diefstallen, meer cybercriminaliteit

Illustratiebeeld: politie Leuven.
Net zoals in de rest van het land hebben de coronamaatregelen en de twee lockdowns die de bewegingsvrijheid van de samenleving sterk hebben ingeperkt de criminaliteitscijfers flink door mekaar geschud. Onder meer woninginbraken, gauw- en fietsdiefstallen liepen sterk terug. Cybercrime ging tegen de dalende trend in en liet meer dan dubbel zoveel feiten optekenen. Dat blijkt uit het jaarlijks criminaliteitsrapport van de Leuvense politie.

“Corona heeft een impact op zowat alles in de samenleving”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit). “Dus ook op de criminaliteitscijfers. Minder mensen in de winkelstraten, betekent ook minder gelegenheid voor de gauwdief. En doordat mensen meer thuis waren, zijn er ook minder woninginbraken gebeurd, maar waren er wel meer meldingen over geluidsoverlast.”

Inbraken en diefstallen dalen

Het aantal diefstallen in woningen is met 20 procent gedaald. In ruim 40 procent van de gevallen ging het om een inbraakpoging. “De stad en politie zetten al jaren in op inbraakpreventie, om inwoners te informeren over maatregelen die ze kunnen treffen om inbraak te voorkomen. Leuvenaars kunnen daarbij ook begeleiding krijgen. Beveiligingsadviseurs van de preventiedienst geven gratis advies op maat. Ze komen bij wie dat wenst aan huis om samen te bekijken op welke manier de woning beter kan beveiligd worden”, zo vertelt Leuvens politiewoordvoerder Marc Vranckx.

Het aantal inbraken bij andere bestemmingen nam toe. Die stijging is te wijten aan een reeks inbraken in horecazaken en winkels, en een reeks inbraken in tuinhuizen, garageboxen en kelders in september en oktober. De twee daders die verantwoordelijk waren voor de inbraken in horeca en winkels zijn gevat. Het aantal diefstallen uit wagens nam toe, door een reeks inbraken in werfauto’s en in acht wagens op een bedrijfsparking.

Het aantal eenvoudige diefstallen nam af (- 35 procent), net zoals het aantal gauwdiefstallen (- 50 procent). Die trend is niet enkel te wijten aan de coronacrisis: ook in de jaren voordien daalden die criminaliteitsfenomenen. Het aantal fietsdiefstallen daalde eveneens, met 27,5 procent.

Minder vechtpartijen, meer geluidsoverlast

Ook overlast ondervindt invloed van corona. Vandalisme en vechtpartijen gingen in dalende lijn net zoals alcoholgerelateerde feiten. Geluidsoverlast daarentegen kende een opvallende stijging van 23,4 procent. “Door de coronacrisis waren mensen vaker thuis, en vermoedelijk ligt de gevoeligheid voor geluidsoverlast hoger waardoor inwoners het sneller melden. Geluidsoverlast was soms ook een indicatie dat de coronamaatregelen overtreden werden. De stijging zette zich in in juni en bleef de hele zomer hoog. Bij de start van het academiejaar nam het aantal melding toe, met 500 klachten in oktober. Ruim één vijfde van de geluidsklachten had te maken met geluidsoverlast in studentenresidenties”, weet Vranckx.

Steeds meer cybercriminaliteit

Een opvallende stijger is cybercriminaliteit, een trend die zich in het hele land aftekent. De coronacrisis was ook een factor in de stijgende cybercriminaliteit. De daders speelden handig in op de actualiteit om slachtoffers te maken, bijvoorbeeld met valse berichten over coronapremies of over online bestellingen.

“Ons leven vindt steeds vaker online plaats. Corona versnelde die evolutie bovendien. Winkelen, bankieren, overheidsadministratie… Het gebeurt allemaal online, en dus verleggen criminelen hun activiteiten. Het wordt ook steeds moeilijker voor inwoners om een echte mail van een phishingmail te onderscheiden. Daders worden ook steeds inventiever, denk maar aan de Whatsappberichten waarin om geld gevraagd wordt, en die zogezegd van je zoon of dochter komen. Daarnaast is er meer aandacht voor in de pers, wat mensen motiveert om aangifte te doen of melding te maken. Wat een goede zaak is, want zo krijgen we inzicht in de omvang van dat soort criminaliteit en kunnen we ernaar handelen”, zegt politiewoordvoerder Marc Vranckx.

“Als lokale politie proberen wij van zeer nabij op te volgen welke nieuwe praktijken er op duiken en sturen we verschillende keren per week waarschuwingen uit via onze sociale media. In scholen worden leerlingen door de preventiedienst geïnformeerd over de mogelijke gevaren op internet”, aldus Vranckx. Op 1 juni om 20 uur organiseert de Leuvense politie een online informatieavond over enkele vormen van cybercriminaliteit, zoals phishing, fraude bij online (ver)kopen en WhatsApp-fraude. De deelnemers krijgen achteraf ook de kans om vragen te stellen.

Lees meer over