CEO De Hoorn reageert op woord ‘Taliban’: “Onwaarschijnlijk betreurenswaardig toeval"

Taliban Leuven
Vanmorgen lanceerde Leuven Actueel opmerkelijke beelden van het woord ‘Taliban’ op het dak van De Hoorn. CEO Sam Custers geeft nu meer uitleg bij het incident. “Het gaat om een lichtkunstwerk –een initiatief van de stad Leuven- dat willekeurig woorden van zeven letters genereert”, aldus de CEO van De Hoorn. Ook volgens de stad Leuven gaat het om een heel ongelukkig toeval gezien de actualiteit in Afghanistan, waar de islamitische guerrillabeweging opnieuw aan een opmars bezig is.

Een opmerkelijke lezer bezorgde onze redactie vanmorgen een foto en een filmpje van het woord ‘Taliban’ aan het gebouw van De Hoorn. Erg ongelukkig gezien de Taliban momenteel in sneltempo terrein verovert in Afghanistan en zich volgens getuigen ter plaatse bezondigt aan vreselijke misdaden. Bij De Hoorn in Leuven keuren ze dat uiteraard niet goed en CEO Sam Custers benadrukt dan ook dat er afstand wordt genomen van het woord ‘Taliban’. “Het gaat om een lichtkunstwerk op ons dak dat willekeurig woorden van zeven letters genereert, een initiatief van de stad Leuven”, zegt Sam Custers. “De Hoorn heeft geen enkele invloed op de woorden die verschijnen op het lichtkunstwerk. Het is puur toeval maar het is wel een verschrikkelijk toeval gezien de situatie in Afghanistan. Het gaat ook niet om hacking maar simpelweg om een algoritme dat woorden van zeven letters vormt die in het woordenboek voorkomen. Ik heb het even opgezocht en ‘taliban’ komt inderdaad voor in het woordenboek. De Hoorn heeft begrip voor het feit dat mensen hier aanstoot aan nemen en benadrukt nogmaals dat we afstand nemen van dit voorval waar we geen enkele invloed op hadden.” 

Ook bij de stad Leuven wordt er met nadruk afstand genomen van het incident. Schepen David Dessers (Groen), die burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) vervangt tijdens zijn vakantie, laat weten dat de stad Leuven op geen enkele manier steun betuigt aan de Taliban. “Het is amper te geloven dat het lichtkunstwerk net nu dit woord genereert maar het is echt wel zo gegaan”, aldus David Dessers. “Een heel spijtig toeval gezien de gruwelijkheden van de Taliban. Het spreekt voor zich de stad Leuven geen sympathie heeft voor die organisatie. We betreuren dit enorm en het lichtkunstwerk is nu uitgezet tot middernacht. Daarna wordt er een ander woord gevormd door de woordenmachine.”  

Lees meer over