Arrestante reageert op politiebericht: "Urenlang zwaargewond opgesloten in politiecel"

Arrestatie
Vandaag verspreidde de politiezone Leuven een bericht over een interventie die zaterdagnamiddag plaatsvond in Leuven en waarbij M., een jonge vrouw, zwaargewond raakte. M. is het niet eens met de visie van de politie en vertelt, bij monde van haar advocaat, het relaas zoals zij het zich herinnert.
Arrestatie

"M. nuttigde afgelopen zaterdag 27 maart 2021 in privékring en conform de coronamaatregelen enkele glazen alcohol. Toen zij de deur uitging om inkopen te doen, misvatte haar buurvrouw enkele druppels rode saus voor bloed waarop zij ongerust de politie opbelde.

Bij aankomst van de politiediensten rond 17 uur ging deze vrijwel onmiddellijk over tot arrestatie van M. wegens, volgens de aanwezige patrouille, openbare dronkenschap. De studente bevond zich op dat moment op haar kot in de privésfeer. Er was geen sprake van druggebruik. M. veroorzaakte geen overlast.

Toegekomen in het politiecommissariaat kreeg mevrouw te horen dat haar administratieve aanhouding verlengd zou worden. De aanwezige ordehandhavers beantwoordden het verzet van M. door haar verschillende slagen toe te brengen in het aangezicht. Dit politiegeweld heeft M. ernstig verwond. Haar kaak, oogkas en neus zijn gebroken, waardoor operatieve ingrepen noodzakelijk zijn.

De politiediensten hebben vervolgens nagelaten de nodige geneeskundige verzorging toe te dienen door haar, bijvoorbeeld, te transporteren naar een nabijgelegen ziekenhuis. Integendeel, M. werd in zwaargewonde toestand urenlang opgesloten in een politiecel. Rond 23.30 uur werd zij, in bebloede toestand en in shock, verzocht het politiekantoor te verlaten en op eigen kracht huiswaarts te keren.

Vervolgens heeft een voorbijganger de eerste hulp toegediend en M. geholpen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Inmiddels onderging M. een dringende operatie aan haar aangezicht en heeft verdere medische zorgen nodig.

M. zal strafklacht indienen tegen de daders van de willekeurige arrestatie en het excessief politiegeweld. Deze klacht zal betrekking hebben op de wederrechtelijke vrijheidsberoving en het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen.

Evenzeer zal M. de bevoegde diensten verzoeken een intern onderzoek uit te voeren naar het functioneren van de agenten in kwestie binnen het politiekorps."

Lees hier de reactie van Politie Leuven.

Lees meer over