Abdij van Park lanceert buitenrondleiding over haar duurzame herbestemming

abdij van park
Het domein Abdij van Park nabij Leuven beslaat vandaag 42 hectare landschap met diverse gerestaureerde bijgebouwen rondom het klooster. In een nieuwe buitenrondleiding komen bezoekers te weten hoe Abdij van Park naast een plek van spiritualiteit, ook dienst deed als een economisch én ecologisch centrum.

“Met deze buitenrondleiding spreken we kleine groepen aan die geïnteresseerd zijn in het abdijleven buiten de kloostermuren,” zegt Denise Vandevoort, Leuvens schepen van Cultuur, Evenementen en Toerisme (Vooruit). “De wandelroute met gids gaat doorheen het groene abdijdomein en langs de levendige vijvers. Onderweg wordt er stilgestaan bij de nieuwe duurzame herbestemming die onder meer de watermolen, de poorten, de abdijhoeve en de brouwerij vandaag hebben gekregen met de partners die er huizen en werken. Deze rondleiding verbindt op een unieke manier het abdijleven van vandaag met dat van vroeger.”

Wie toch graag een kijkje wil nemen binnen in de gerestaureerde ruimtes van het klooster, doet dat via een vernieuwde bezoekersroute. “Deze kreeg de naam ‘Het hart van de abdij’, licht Jan Mertens, bestuurder Erfgoedsite Abdij van Park toe. “Want ook na de succesvolle expo ‘Als de Bliksem’ in samenwerking met PARCUM willen we dat iedereen de fenomenale refter en imposante bibliotheek met de stuccoplafonds uit de 17e eeuw kan komen bewonderen.”

“Ook de gerestaureerde ontvangstsalons van de abt zijn heel bijzonder en een streling voor het oog. Het restauratieteam heeft schitterend werk geleverd,” voegt Dirk Vansina, schepen van restauraties, stad Leuven toe. “Tijdens de werken is er uitvoerig onderzoek naar de verschillende afwerkingslagen gebeurd. Hierdoor kwam door de geschilderde lambriseringen en wandbespanningen in de ontvangstsalons van de abt opnieuw een verrassend kleurrijk interieur uit de 18de eeuw naar boven.