74.000 mondmaskers vanuit Keerbergen naar Gambia

mondmaskers voor gambia
Het Keerbergse bedrijf Xpect schonk 74.000 mondmaskers aan de vzw Warme Gloed. Patrick Geysels, de drijvende kracht achter de vzw die via kleinschalige projecten inwoners van Gambia ondersteunt, zorgt ervoor dat alle maskers bij medische posten in het Afrikaanse land terecht komen om op die manier bij te dragen aan de strijd tegen corona.

In de zoektocht naar een afnemer van mondmaskers, kwam de Keerbergse firma Xpect toevallig terecht bij de vzw Warme Gloed. "Eigenlijk is het dankzij burgemeester Ann Schevenels dat we van deze gift kunnen genieten", vertelt Patrick Geysels die niet alleen de bezieler is van de vzw, maar daarnaast ook werkzaam is bij de gemeente. "Wanneer zij over de zoektocht van de firma hoorde, dacht ze meteen aan ons. En terecht, Gambia, het land dat we al vele jaren steunen, kan de mondmaskers zeker gebruiken. Aan de ene kant zijn er in dat land nog veel non-believers, mensen die ervan overtuigd zijn dat corona een uitvindsel van Europa is. Anderzijds wordt er ook weinig getest en zijn mondmaskers en zeker nog niet overal beschikbaar."

Intussen werden de mondmaskers afgeleverd in Poppel, waar ze via de containerdienst van BeNeGambia naar het Afrikaanse land zullen worden gebracht. "Ik heb contact opgenomen met het ministerie van volksgezondheid van Gambia", aldus nog Geysels. "Zij zullen ervoor zorgen dat de maskers bij de medische posten zullen terecht komen."

Geysels is blij dat hij op die manier toch iets kan doen om het land te ondersteunen. "Door corona is veel niet kunnen doorgaan", geeft hij nog mee. "Zo zou er dit jaar normaal gezien een extra waterput worden aangelegd in de plattelandsgemeente Kunting, om zo iedereen van water te kunnen voorzien. Dit werd nu naar volgend jaar uitgesteld." 

Lees meer over