Werken aan Kampenhout-Sas zitten er bijna op

sas
De werken van Wegen en Verkeer aan de rotondes aan Kampenhout-Sas, de kruising van de Haachtsesteenweg (N21) en de Leuvensesteenweg/Mechelsesteenweg (N26), zijn bijna klaar. Dinsdag 29 juni haalt de aannemer de signalisatie weg. Vanaf dan rijdt het autoverkeer over twee volledig nieuwe rotondes. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De twee nieuwe rotondes zijn uitgerust met voorsorteerstroken. Die zorgen ervoor dat de rotondes op een veilige manier meer verkeer kunnen verwerken. Voor de fietsers worden de laatste werken afgerond.”

Op een rotonde met voorsorteerstroken kiezen bestuurders voor ze de rotonde oprijden een rijstrook in functie van hun bestemming. Op de rotonde zelf van rijstrook veranderen is niet meer mogelijk. De rotondes worden efficiënter gebruikt en de kans op conflicten neemt sterk af. Zeker op een plek als Kampenhout-Sas, waar verschillende drukke verkeersstromen samenkomen, zorgt dit ervoor dat het verkeer veel vlotter en veiliger kan doorrijden.

1 jaar gewerkt

In augustus 2020 gingen de werken van start. Door de rotondes één voor één aan te pakken, bleef de hinder voor het autoverkeer het afgelopen jaar relatief beperkt. Elke rotonde werd in twee helften aangepakt: eerst werd de noordelijke helft afgebroken en heropgebouwd, daarna de zuidelijke helft. Het autoverkeer kon altijd op de intacte helft van de rotonde blijven rijden, zodat er nooit een rijrichting moest worden afgesloten. 

Omleiding fietsers nog tot midden juli 

Vanaf dinsdag 29 juni kan het autoverkeer over de nieuwe rotondes rijden. Er gebeuren nadien nog enkele kleine ingrepen, maar die zorgen voor weinig hinder voor het autoverkeer. De fietsers moeten nog iets langer geduld hebben. Voor alle fietspaden opnieuw open kunnen, moet eerst een stuk fietspad naast de noordelijke rotonde opnieuw worden opgebouwd. Tijdens de werken lag hier een tijdelijke weg voor autoverkeer van Haacht naar Mechelen. De tijdelijke weg wordt nu afgebroken en het fietspad opnieuw aangelegd. Vanaf midden juli kunnen ook de fietsers weer zoals vroeger rijden en gaan alle fietstunnels opnieuw open.  

‘s Nachts asfalteren

Begin juli wordt er nog enkele nachten gewerkt ter hoogte van de rotondes. Enkele stroken van de Haachtsesteenweg en Mechelsesteenweg krijgen een nieuwe asfaltlaag. Volgens de huidige planning gebeuren de werken enkel ‘s nachts, van woensdag 7 juli tot zaterdag 10 juli. Tijdens de werken worden er plaatselijke omleidingen aangeduid voor het autoverkeer.

 

Lees meer over