Kampenhout stopt met roken

N-VA vraagt maatregelen tegen vervuiling door peuken
Op 30 september 2021 gaat in Kampenhout een rookstopcursus in groep van start. Dit gebeurt in samenwerking met de intergemeentelijke preventiedienst H2KR, de gemeente Kampenhout, de Kampenhoutse welzijnsraad, Tabakstop, de Vlaamse overheid en Logo Oost-Brabant.

“Zo’n groepscursus is een mix van groepstherapie met ruimte voor een individueel programma'', zegt tabakoloog en cursusbegeleider Kathleen Peetroons. “Het verbaast me telkens weer hoe snel een groepsdynamiek op gang komt en hoe rokende lotgenoten elkaar vinden en aanmoedigen om de sigaret definitief uit hun leven te bannen.”

Met deze groepsaanpak wordt stoppen geen eenzame strijd tegen de sigaret. De begeleiding schenkt veel aandacht aan het verhogen van eigen inzichten in de rookverslaving en het versterken van de motivatie. Daarnaast krijgen deelnemers ook ondersteuning bij het wegwerken van twijfels en het voorbereiden op de eerste rookstopdag. Na de gezamenlijke rookstop leert de groep omgaan met eventuele ontwenningsverschijnselen. Ook vaardigheden om rookdrang en de zin in een sigaret in te tomen worden aangeleerd. De tabakoloog houdt tijdens de cursus de motivatie van de deelnemers scherp. Uit evaluatie blijkt dat de steun die rokers bij elkaar vinden de allerbelangrijkste succesfactor is van deze groepsaanpak.

Men kan gratis en vrijblijvend naar de infosessie komen op donderdag 23 september om 19.30 uur.

De rookstopcursus loopt over acht sessies en dit op 30/09, 7/10, 14/10, 21/10, 4/11, 18/11, 2/12 en 16/12, telkens om 19.30 uur.

De sessies gaan door in De Krop, Dorpsstraat 9b, 1910 Kampenhout.

Meer weten of inschrijven? Mail naar drugsenalcoholpreventie@kampenhout.be of bel Laure Vermeulen op het telefoonnummer 016 26 94 37. De Vlaamse overheid vergoedt grotendeels de deelname aan de cursus.

Lees meer over