Kampenhout hijst de vlag als duurzame gemeente

kampenhout hijst de vlag
Op 25 september 2021 vierde de hele wereld de zesde verjaardag van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde Naties: een langetermijnagenda met 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moet maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd.
Samen met tientallen andere Vlaamse steden en gemeenten vierde Kampenhout die verjaardag een hele week lang. Van 18 tot 25 september hing de SDG-vlag uit aan het gemeentehuis en werden de eigen duurzame helden in de kijker gezet.

Deze helden zijn Kampenhoutse burgers, scholen, organisaties, bedrijven of andere groepen die op hun manier bijdragen aan een duurzame samenleving. Zij worden de lokale gezichten van de 17 mondiale doelstellingen. De campagne focust dit jaar op helden die bijdragen aan de milieu-gerelateerde SDG’s (rond schoon water, verantwoorde consumptie, klimaatactie, zorg voor oceanen, bossen, biodiversiteit, …) maar laat ook ruimte om helden in de spotlights te zetten die inzetten op de andere doelen.

De duurzame helden van Kampenhout

Carrosserie Jennes plaatste op de parking een snellader op het kruispunt van de Haachtse- en Leuvensesteenweg. De snellader wordt gevoed door de zonnepanelen op het dak van de onderneming. Op deze manier wordt elektrische mobiliteit op duurzame energie mogelijk gemaakt.

De Plukheyde biedt jaarrond in korte keten groenten, kruiden en kleinfruit. Ze zetten in op biodiversiteit via een zeer ruim assortiment en teeltrotatie en zijn daarbij bio-gecertificeerd.

Mi’ssion Nature biedt aan alle gezinnen binnen de regio Brussel/Leuven/Mechelen de mogelijkheid om hun dagelijkse boodschappen online en verpakkingsvrij te bestellen en enkele dagen later op te halen in inmiddels 7 afhaalpunten.

SBD boerderij kweekt scharrelvarkers en biedt het duurzame vlees aan als korte ketenproduct direct op de boerderij.

Traditioneel Grondwitloof Schoevaerts-Hogeras verbouwt grondwitloof op een traditionele manier. Hun producten worden rechtsteeks op de boerderij als korte ketenproduct aangeboden.

Volvo Truck Center Kampenhout leverde het afgelopen jaar de eerste volledig elektrische truck van België af en werkt zo mee aan de verduurzaming van het vrachtverkeer.

Op het dak van het woonzorgcentrum Molenstee werden het afgelopen jaar zonnepanelen geplaatst in samenwerking met burgercoöperatie Noordlicht.

Lees meer over