Mammobiel staat deze maand in Haacht

mammobiel in haacht
Van 2 tot 22 september krijgen vrouwen van 50 tot 69 jaar uit Haacht de kans een screeningsmammografie te laten nemen. De mammobiel staat opgesteld aan GC Den Breughel.

In juni 2001 startte de Vlaamse overheid met een bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het onderzoek spoort alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen. Zo’n mammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt. Als we borstkanker tijdig ontdekken is de kans op een succesvolle behandeling en genezing groter.

Ook jonge vrouwen kunnen borstkanker krijgen. Maar het risico is veel kleiner. Ruim drie kwart van alle borstkankers komt voor bij vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar.

Haacht scoort met 67,3% hoger dan het Vlaamse gemiddelde van 64,7%, maar het kan nog beter. De streefwaarde bedraagt immers 75%.

Deelnemen kan met de uitnodigingsbrief die men thuis ontvangt of met een voorschrift van de (huis)arts.

Het onderzoek is volledig gratis als men bij een Belgisch ziekenfonds is aangesloten. Men betaalt dus ook geen remgeld.

Een uitnodigingsbrief van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) ontvang je als je de voorbije twee jaar geen screeningsmammografie liet nemen. Die uitnodiging geldt als voorschrift voor een mammografie. De brief stelt je meteen ook een dag en uur voor een afspraak in de mammobiel voor. Handig, maar je kunt die afspraak ook wijzigen.

Lees meer over