Lokale auteurs krijgen prominente plaats in het Boekenjagers-boek

9 september 2021 | 10u02 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
boekenjagers
Al 5 jaar lang droppen de intussen 70.000 leden van De Boekenjagers, de grootste boekencommunity van Vlaanderen, dagelijks boeken over heel Vlaanderen. Deze verjaardag wordt gevierd met een bijzonder boek, met hierin niet alleen bijdragen van kleppers van Lucinda Riley en Lize Spit, maar ook van lokale auteurs als Tom Bergs, Filip Bastien en Tine Bergen.

Dagelijks droppen de leden van De Boekenjagers, voortgevloeid uit de gelijknamige Facebookgroep die op 27 augustus 2016 werd opgericht, gratis boeken over heel Vlaanderen en dit al vijf jaar lang. Hun doel is mensen aan te zetten om meer te lezen en tegelijkertijd de verzuring in de maatschappij tegen te gaan.  Op Facebook worden drophints en boekentips uitgewisseld en winacties gehouden

Naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de groep werden heel wat auteurs aangeschreven met de vraag of ze het zagen zitten om op vrijwillige basis een verhaal te schrijven, exclusief voor het verjaarsdagboek van De Boekenjagers.

Grote namen als Lucinda Riley, Lize Spit, Diane Broeckhoven en Herr Seele gaven hun akkoord. Maar ook, misschien iets minder bekende auteurs uit onze regio kregen de vraag om aan dit project mee te werken. Dit is onder meer het geval voor misdaadauteur Tom Bergs uit Haacht, zelf één van de eerste leden van de groep. “Amper negen dagen na de oprichting van De Boekenjagers was ik er al bij”, blikt hij terug. “Zelf verstopte ik ook al enkele van mijn eigen boeken, binnenkort plan ik nog eens een grote actie.” Dat ook hij werd gevraagd om een bijdrage te leveren, voelde hij als een grote eer aan. “Ik heb niet getwijfeld, samen met zoveel kleppers mogen publiceren voelde echt als een once-in-a-lifetime aan.” Tom schreef zoals verwacht een korte politiedetective rond zijn gekende speurders, waarbij het verhaal zich zoals vanouders in de regio Haacht afspeelt. “Het verhaal begint toepasselijk met een boekenjager die een lijk aantreft onder een bankje waar ze een boek wil droppen”, geeft hij nog mee.

Naast Tom krijgt ook buurman Filip Bastien uit Rotselaar een plaats in het boek. Ook hij heeft in het verleden als Boekenjager al enkele van zijn eigen boeken voor de toevallige vinder gedropt.  “Alle manieren zijn goed om mensen aan het lezen te brengen”, vertelt hij erover. Voor Het Boekenjagers-boek schreef hij een kortverhaal, Mefisto. “In deze thriller wilde ik de lezer echt meezuigen”, vertelt hij erover. “Meer wil ik er niet over kwijt, enkel dat er proeflezers gestorven zijn na het lezen van verhaal.”

De heren krijgen ook nog het gezelschap van buurvrouw Tine Bergen uit Holsbeek. Ook zij dropte al eens enkele exemplaren van één van haar boeken. “Van mijn boek ‘Vissen praten niet”, had ik er twee jaar geleden enkele in Wenduine gedropt”, vertelt ze erover. “Telkens bij een locatie die iets met vissen te maken heeft.” Ook van “De spookspeurders’ en “De Moestuinvandalen’ had ze enkele exemplaren voor de boekenjagers verstopt. “Verhalen zijn altijd een cadeautje, en dat je ze dan letterlijk verstopt zodat ze door iemand gevonden worden, veel mooier kan het toch niet”, vertelt ze erover. Het mag dan ook niet verbazen dat ook zij blij was aan het grote Boekenjagers-boek te mogen meewerken. “Het feit dat ik graag kortverhalen schreef was dan nog eens een pluspunt”, aldus Tine. “Ze dwingen je altijd om meteen naar de essentie te gaan.” Zij koos voor haar bijdrage voor een spannend verhaal, een genre waar ze de laatste jaren het vaakst in schrijft. 

In totaal bevat het boek 19 kortverhalen, 5 gedichten, 4 illustraties, 4 cartoons, tal van foto’s, getuigenissen en anekdotes over De Boekenjagers. Alle opbrengsten van het boek gaan integraal naar drie leesbevorderende doelen: Luisterpuntbibliotheek, het Lezerscollectief en de Boekenkaravaan.

Lees meer over