Vredesmoment ingehuldigd aan Eikeboomlaan

monument

Op vrijdag 19 april huldigden de gemeente Bierbeek en de Gemeentelijke Erfgoedraad een vredesmonument in aan de Eikeboomlaan. 

Het nieuwe vredesmonument aan de fietssnelweg herdenkt de slachtoffers die in de nacht van 19 april 1943 op deze plek vielen. Toen hield het verzet het XXste konvooi met gedeporteerden tegen. Een dertigtal gevangenen kon ontsnappen, 4 mensen kwamen om, waaronder Eva Resler. Het monument werd ontworpen door het kunstenaarscollectief De Rest en uitgevoerd door Smederij Spilstyns. 

De inhuldiging werd opgeluisterd met speeches van burgemeester Johan Vanhulst en schepen Cil Cuypers, Veerle Van den Daelen van de Dossinkazerne in Mechelen en Jo Peeters van het Museum van het Belgisch-Frans Verzet . 

Johan Vanhulst: “Bierbeek is een consequent lid van Mayors for Peace. Dit internationaal netwerk van steden en gemeenten werd opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki met als doel om in solidariteit met steden van over heel de wereld te pleiten voor vrede en (nucleaire) ontwapening.” Cil Cuypers: “Het is een tweede vredesmonument dat via een heuse wedstrijd onder kunstenaars werd gerealiseerd. En wij zijn wederom fier!”

Lees meer over