Oorlogsjaren van streekgenoten van Louis Boghe en concert

9 september 2021 | 09u54 | Gepost door annpeeters
louis boghe

Jef Vingero, Maurice Van Geel, Delphine Huybrechts, Irma Boghe, Roger Boogaerts en José Noé. Dat zijn de namen van de belangrijkste getuigen, negentigers intussen, die in vertrouwelijke gesprekken hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog hebben gedeeld. Hun gewone en bewogen verhalen vormen de basis van een nieuwe derde editie van het ‘Oorlogsdagboek van een minderjarige boerenzoon’.

De nieuwe druk bevat een bloemlezing aan verhalen over wat er zich afspeelde in de dorpen Bierbeek, Lovenjoel, Korbeek-Lo, Opvelp, Haasrode en Grez-Doiceau tijdens de militaire bewegingen, maar ook tijdens de bezetting en de bevrijding. Het dagboek van de boerenzoon en krijgsgevangene Louis Boghe, ook gekend als ‘Wieke den trompet’, blijft de ruggengraat van het boek, het is een ontwapenend en eerlijk relaas van een twintigjarige soldaat krijgsgevangene.

De derde editie én de nieuwe volledige Franstalige editie zijn er beiden gekomen op vraag van inwoners uit Bierbeek en Waals-Brabant, die ook hun oorlogservaringen wilden delen met zijn zoon Willy Boghe. Net als voor de vorige edities deed Willy Boghe opzoekingen, hij sprak met de getuigen, trok naar de oorlogsmonumenten en de slagvelden en confronteerde de verhalen met de historische feiten. Hilde Devoghel, schrijfster en redacteur, die ook het handgeschreven dagboek van Louis ontcijferde, bundelde en structureerde de nieuwe feiten en verhalen en maakte er een vlot relaas van.

Het resultaat is een mooi afgewerkt boek met zo’n 150 documenten en foto’s en ontelbare anekdoten en namen van boerenfamilies, soldaten en makkers uit Bierbeek én omstreken en uit Waals-Brabant. Heel wat foto’s zijn trouwens uniek, ze komen uit persoonlijke archieven of werden uitgeleend door officiële instanties. Zoals de exclusieve Duitse foto van de zweefvliegtuigen die gebruikt zijn bij de spectaculaire aanval op het Fort Eben-Emael.

Wat maakt het boek interessant voor jong en oud?

Enerzijds is er het dagboek zelf, een verslag van minuut tot minuut van een jonge man die je voor je ogen ziet volwassen worden. Als lezer zit je letterlijk op de huid van de soldaat uit Bierbeek, je ervaart de oorlog uit eerste hand, je leeft mee met de honger en dorst van Louis en je ontdekt samen met hem de waarde van de vriendschap.

Anderzijds zijn er de gevechten, de aanslagen, de vliegtuigcrashes, de troepenbewegingen en het dagelijks leven tijdens de oorlog in Bierbeek en Waals-Brabant. Zo leer je bijvoorbeeld de sabotagedaden kennen van de Witte Brigade in Korbeek-Lo, kom je te weten dat er een extra vliegveld was in Opvelp, lees je over de hevige gevechten bij Gastuche, maak je kennis met de smokkelaars en stropers en beleef je de oorlog door kinderogen in een apart hoofdstuk.

Concert

Op vrijdag 17 september, op de verjaardag van Louis Boghe, zal de Brass Band van Xhoffraix een mooi herinneringsconcert brengen in De Borre in Bierbeek. De titel is 'The Bugle Boy', Louis Boghe speelde ontelbare keren met zijn bugel 'The Last Post'. Jef Vignero, een van de getuigen in het boek zal aanwezig zijn op het concert, net als de Duitse familie Lippert waar Louis Boghe destijds bij ondergebracht was. Een herinneringsconcert en verzoeningsconcert als het ware. De opbrengst van het concert gaat naar Sint UPC Kamillus.

Foto: Bierbeek 1418

Lees meer over