Bekende alpinistenkoppel Sofie Lenaerts & Stef Maginelle vertrekt op expeditie in Pakistan

Sofie Lenaerts & Stef Maginelle
Een koppel Belgische alpinisten vertrekt op beklimming naar Pakistan en zet een inzamelactie op voor de kinderen van de lokale bevolking, die bij de armste ter wereld horen. Ze haalden al ruim €6.900,- op, maar de nood is hoog en alle giften blijven welkom.

Het bekende alpinistenkoppel Sofie Lenaerts en Stef Maginelle vertrekken zondag 27 juni richting Pakistan voor de beklimming van Broad Peak. Met zijn 8.047m is deze berg misschien niet de hoogste ter wereld, maar zijn zeer geïsoleerde ligging en het extreme klimaat maakt het een uitdagende beklimming. Op hun reis zullen ze vergezeld worden door twee andere Belgen; Wouter Noterman en Luc Beirinckx. Sofie en Stef gingen reeds in december op verkenning in de regio die tot één van de armste ter wereld behoord. Ze werden erg geraakt door de impact van de coronacrisis op de lokale bevolking van het dorpje Askole, het startpunt voor haast alle expedities. Deze leeft vooral van de diensten die ze als dragers of koks leveren. Door het wegvallen van deze expedities, vervielen velen van hen in extreme armoede. Een situatie waar vooral de kinderen slachtoffer van zijn. Zo heeft de enige school die er is voor de ruim 307 kinderen een nijpend tekort aan schoolmateriaal. Het ontbreekt de negen leerkrachten aan elke vorm van basismateriaal. En laat net onderwijs voor veel van de kinderen de enige mogelijk uitweg uit de armoede zijn. Ze besloten dan ook al snel om deze tweede reis naar het gebied te koppelen aan een inzamelactie voor de school in het dorp. Hiermee willen ze ter plaatse schoolgerief kopen. Momenteel staat de teller op ruim €6.900. Een mooi bedrag, maar de nood is hoog en alle giften blijven dus welkom.

Sofie en Stef zijn zeker geen onbekenden in de wereld van de alpinisten. Sofie is de eerste en enige vrouw in de Benelux die de Seven Summits, de hoogste bergtop van elk continent, wist te beklimmen en die in het dagelijkse leven ook het gezicht is van het programma Kijk Uit. Stef heeft op zijn beurt ook heel wat van ‘s werelds hoogste toppen bedwongen, waaronder Mt. Everest.

Één school, negen leerkrachten voor 307 kinderen

Het dorpje Askole, de start van elke expeditie in het gebied, ligt zeer geïsoleerd op ruim 3.040 meter hoogte. De inwoners hebben er weinig meer dan wat geiten en schapen en overleven vooral van het leveren van diensten als dragers en koks voor de expedities die er uit het dorp vertrekken of er langskomen. En daar ligt nu net het probleem. Door de coronacrisis is het aantal expedities teruggevallen van 85 naar amper 4 in heel 2020 en ook voor dit jaar ziet het er niet naar uit dat daar snel verandering in zal komen. Dit duwt de mensen in extreme armoede. De grootste slachtoffers van deze situatie zijn de vele kinderen in het dorp.

“Bij ons vertrekt uit het dorpje in december vorig jaar hebben we heel wat van onze persoonlijke spullen weggegeven. Het eten dat ons restte na de beklimming, maar ook basiskledij zoals T-shirts truien en zelfs sokken. Veel te weinig voor de grote nood die er is en vooral amper iets waarmee de school draaiende kan worden gehouden. Daarom hebben we besloten om een heuse inzamelactie op te starten. Logistiek is het moeilijk en duur om veel materiaal vanuit België mee te nemen. Daarom doen we een oproep om een geldbedrag te storten. Met dat geld kopen we dan, eens aangekomen in Pakistan, de nodige schoolspullen als schriften, potloden, pennen, schoolborden, … . Momenteel staat de teller op €6.900,- . Dat is al een heel mooi bedrag, maar er resten ons nog een paar dagen om daar nog heel wat bij te krijgen. Elke gift is welkom! ” Aldus Sofie Lenaerts.

Inzamelactie Children of Askole

Sofie en Stef openden een aparte rekening onder CHILDREN ASKOLE. Via de website van Sofie en haar sociale media wordt iedereen op de hoogte gehouden van het ingezamelde bedrag. Voor deze actie werken ze samen met de bekende Roemeense klimmer Alex Găvan en zijn foundation die de logistieke steun geeft, nodig om dit alles gerealiseerd te krijgen.

Lees meer over