Studeren in Leuven: deze verzekeringen heb je nodig

4 maart 2024 | 17u05 | Gepost door redactie
Studente
Leuven is misschien wel dé stad waar historie en toekomst samenkomen. Het is een stad waar elk straatje en elke hoek wel een verhaal lijken te vertellen. En waar jij wellicht op het punt staat om aan een van de meest memorabele hoofdstukken van je leven te beginnen: je studententijd. Bij het studeren in Leuven komt een zekere mate van verantwoordelijkheid kijken. Het is essentieel om niet alleen goed voorbereid te zijn op het academische avontuur, maar om ook te zorgen voor je welzijn en veiligheid in deze nieuwe fase van je leven. Hierbij spelen verzekeringen een belangrijke rol. De onderstaande verzekeringen zijn dan ook een must voor elke student in Leuven.

Familiale verzekering

De familiale verzekering is in België niet verplicht, maar het is wel een heel nuttige verzekering. Dit is met name het geval voor studenten. Deze verzekering, ook wel de verzekering BA Privéleven genoemd, dekt de diverse vormen van buitencontractuele aansprakelijkheid. Het is bijvoorbeeld nuttig als de student een ongeluk veroorzaakt met de fiets of als je per ongeluk de laptop van een andere student laat vallen. Wanneer je kiest voor een Blue Bike ben je automatisch verzekerd voor pechbijstand, maar ook dan blijft een familiale verzekering nuttig. De meeste studenten zijn automatisch via de familiale verzekering van hun ouders verzekerd, ook als ze op kot verblijven. De KU Leuven biedt bovendien een collectieve verzekering aan. Dit is nuttig als je niet via je ouders bent verzekerd of als je ouders deze verzekering niet hebben. Veel internationale studenten tekenen in op deze collectieve verzekering.

Autoverzekering

Sommige studenten gaan niet op kot en verplaatsen zich met een auto of een ander gemotoriseerd voertuig naar de hogeschool of de universiteit. In dergelijke gevallen dient men over een autoverzekering of een WAM-verzekering voor de bromfiets te beschikken. Deze verzekering dekt de schade die men veroorzaakt met het voertuig en waarvoor men aansprakelijk is. Aanvullend op de WAM-verzekering staat het de student vrij om extra verzekeringen af te sluiten, zoals een omniumverzekering of een inzittendenverzekering. Deze verzekeringen bieden een extra ruime dekking, maar zijn niet verplicht.

Brandverzekering

Studenten die een kot huren, zijn veelal verplicht om over een brandverzekering te beschikken. Net als bij de familiale verzekering is dit meestal gewoon gedekt door de brandverzekering van de ouders, maar het is wel belangrijk om dit even te checken bij de verzekeraar. Vraag ook naar de inhoud van de brandverzekering en ga na of ook de inboedel van de student goed is verzekerd. Als je niet meer thuis bent gedomicilieerd, heb je sowieso een eigen brandverzekering nodig.

Ga je op (buitenlandse) stage of vertrek je op Erasmus en wil je je studentenkamer onderverhuren? Dan blijf jij ten aanzien van de verhuurder verantwoordelijk voor de studentenkamer. Daarom is het nuttig om in te tekenen op de zogeheten Brandverzekering KU Leuven voor onderverhuurders. Dit dekt de huurdersaansprakelijkheid van de student-onderhuurder en de inboedel. Deze polis kost 25 euro en je kan in de onderhuurovereenkomst afspreken dat de student-huurder deze premie dient te betalen.

Studentenverzekering

Alle studenten die zijn ingeschreven aan de KU Leuven of aan de hogescholen van de Associatie KU Leuven zijn automatisch verzekerd door een studentenverzekering. Deze verzekering dekt de lichamelijke schade ten gevolge van een ongeval met een externe oorzaak. Het betreft schade die optreedt tijdens activiteiten die plaatsvinden met het akkoord van de KU Leuven of de hogescholen, bijvoorbeeld tijdens een college, een examen, een studiereis, een observatiestage of een sportactiviteit in de infrastructuur van de hogeschool of de universiteit. Activiteiten die zijn ingericht door de studentenverenigingen zijn echter niet gedekt.