Elkaar beter begrijpen als inwoners: wat kun je daaraan doen?

17 maart 2024 | 15u18 | Gepost door redactie
Mensen
Als je woont in een buurt met veel verschillende culturen is het prettig als je goed met elkaar overweg kan. Zo kan het zijn dat je een ander niet begrijpt. In dat geval kan je verschillende pistes uitproberen om toch beter met elkaar in contact te komen. Hieronder lees je precies hoe je elkaar beter kan begrijpen als inwoners onderling, bijvoorbeeld in Leuven.

1. Schakel een tolkenorganisatie in

Het is eenvoudig om met mensen te praten die dezelfde taal als jij spreken, maar er zijn ook weleens momenten waarbij je een gesprek wil aanknopen met iemand die een andere taal spreekt. Denk bijvoorbeeld aan een gesprek met een inwoner bij jou in de buurt, maar het kan ook gaan om een gesprek op zakelijk gebied. Op dat soort momenten, waarbij niet dezelfde taal wordt gesproken, kan een gesprek stroef verlopen en kan het gebeuren dat jullie elkaar niet goed verstaan en daardoor elkaar niet begrijpen.

In dat geval kan het handig zijn om een tolkenorganisatie in te schakelen. Een tolkenorganisatie zoals Global Talk zorgt ervoor dat er altijd een tolk beschikbaar is wanneer jij er een nodig hebt voor zakelijke doeleinden. Er zijn verschillende tolken in verschillende talen beschikbaar. Zo kan je alsnog met andere organisaties in gesprek gaan en elkaar begrijpen, hoewel zij niet dezelfde taal spreken als jij.

2. Een cultuurmiddag organiseren

Om elkaar beter te begrijpen, is het verstandig om te kijken waar iedereen vandaan komt. Zo kan het zijn dat er diverse culturen in de omgeving wonen en daarom is het leuk om een cultuurmiddag met elkaar te organiseren. Zo kan je in no time diverse culturen ontdekken en elkaar ook beter begrijpen. Een cultuurmiddag organiseren kan door middel van verschillende activiteiten. Doe spelletjes uit andere culturen, ga samen eten of leer elkaars taal. Op die manier snap je de ander beter en creëer je meer respect naar elkaar toe.

3. Durf te vragen

Een gesprek aangaan terwijl jij en de andere inwoner niet dezelfde taal spreken, kan ingewikkeld zijn. Misschien krijg jij in de loop van het gesprek het gevoel dat jij de ander begrijpt, maar is dat andersom niet het geval. Zorg er daarom voor dat je tijdens het gesprek vragen probeert te stellen. Door te vragen of het inderdaad klopt wat de ander zegt of door te herhalen wat de ander heeft gezegd, kan je elkaar beter begrijpen en zorg je ervoor dat er geen miscommunicatie ontstaat.

4. Respect voor elkaar

Daarnaast blijft het belangrijk om respect voor elkaar te houden. Ook al heeft de ander er iets meer moeite mee dan jij of andersom, het is belangrijk om op een goede manier met elkaar te praten. Laat bijvoorbeeld de ander rustig uitpraten, en zorg ervoor dat je ook laat merken dat diegene dat mag doen. Door respect voor elkaar te houden tijdens het gesprek, kunnen jullie er ook voor zorgen dat het gesprek soepeler verloopt en jullie elkaar daardoor ook steeds beter leren kennen.

5. Blijf met elkaar in gesprek

Tenslotte is het ook van belang om met elkaar te blijven praten. Mocht jou iets dwars zitten van een inwoner bij jou in de buurt, bespreek dat met deze persoon. Op die manier kan hij/zij zijn/haar gedrag aanpassen en hoef jij je niet meer te ergeren. Gesprekken voeren met andere inwoners is heel gezond voor de buurt, maar ook voor elkaar. Op die manier kan je elkaar blijven helpen en ondersteunen mocht dat nodig zijn. Zorg dat je op goede voet met elkaar verder kunt gaan en geniet van het leven naast elkaar.