11-jarige Julián schrijft boek

12 mei 2021 | 11u14 | Gepost door zoe.vr@hotmail.com
Foto boek Kaida
Julián Willems, een vrolijke jongen van elf uit Leuven, publiceerde onlangs via Storyland een eerste boek dat de naam ‘Kaida’ kreeg. De helft van de opbrengst van de verkoop gaat naar een onderwijsproject in Ecuador. Wij spraken met de jonge auteur en zijn mama Fernanda.

Waarover gaat je boek, Julián?

Julián: “‘Kaida’ — en de tocht naar de Zeekoning is een avonturenboek, waarin je de gebeurtenissen van drie dieren volgt: Alten, Cross en Sprint. Samen met de hulp van een wijze kerkuil vertrekken de drie vrienden op tocht naar het koninklijke Hundday-meer om de Zeekoning te waarschuwen voor Kaida, een monsterbeer die de moeder van Alten heeft gedood. Het avonturenboek telt 110 pagina’s en is online te koop bij Storyland en in de online boekenwinkels. Ik heb niet alleen het verhaal bedacht en geschreven, maar ik heb ook de tekeningen zelf gemaakt.”

Julián heeft duidelijk een rijke fantasie. We vroegen moeder Fernanda hoe dat komt.


Mama Fernanda: “Julián heeft een enorm rijke fantasie. Hij kan urenlang alleen spelen met gewoon twee voorwerpen, waarbij hij een volledig verhaal verzint. Als hij aan tafel zit, en het eten laat eventjes op zich wachten, dan zit hij met zijn mes en vork te spelen. Hij maakt al sinds zijn zevende strips, waarbij hij allerlei verhaaltjes en situaties verzint. Hij heeft dit jaar een strip gemaakt over wiskundige formules, die de meester aan alle kinderen heeft uitgedeeld als didactisch materiaal.”

Zo jong al een boek schrijven is toch wel opmerkelijk, niet?


“Julian werd als extreem prematuur kind geboren op 25 weken en woog slechts 700 gram. Hij had twee operaties, waarvan een aan zijn hart. Gelukkig heeft hij zich heel goed ontwikkeld en heeft hij geen complicaties gehad. Het lijkt erop dat hij altijd dingen vroeg wil doen, zelfs zijn geboorte.”

Is Julián een rustig kind?

“Bij Julián werd enkele jaren geleden ADHD vastgesteld. Hij was een zeer drukke kleuter en dat bleef duren tot zijn 10 jaar ongeveer. Sindsdien is hij veel rustiger geworden, maar hij heeft nog wel momenten dat hij niet kan stilzitten of plots veel lawaai maakt. Hij heeft wel nog steeds last van aandachtsproblemen, vooral als iets hem niet zo hard interesseert. Hij kan echter wel in hyperfocus gaan als hij leest, schrijft, tekent of een film kijkt. Daarnaast heeft hij ook dyscalculie. Dat uit zich vooral bij het hoofdrekenen, wat vrij moeizaam verloopt. Tijdens die lessen of huiswerk heeft hij het dan ook zeer moeilijk om de aandacht erbij te houden. Hij krijgt daar dan ook ondersteuning voor. Door deze problematiek heeft Julián veel aandacht besteed aan lezen, tekenen en schrijven. Deze ‘verslaving’ aan lezen heeft ervoor gezorgd dat hij een zeer grote woordenschat heeft voor zijn leeftijd en dat hij ook al een duidelijke schrijfstijl heeft. De illustraties in zijn boek zijn ook van zijn hand.”

Waar gaat Julián naar school?

“Hij gaat naar school in De Grasmus, een methodeschool in het centrum van Leuven.”

Hoe trots is hij op zijn eerste boek?

“Julián is erg trots op zijn boek. Hij denkt dat het boek erg populair zal worden bij kinderen van zijn leeftijd. We hebben ook al berichten gekregen van ouders die het boek hebben gekocht om hun kinderen met dyscalculie te inspireren. Dat maakt hem erg blij! Julián begon zijn boek te schrijven in het najaar van 2020 en voltooide het in januari van dit jaar.”

Hoe reageert zijn omgeving?

“Ook velen op zijn school hebben het boek gekocht en we hebben al opdrachten gekregen van andere scholen, dus het boek is zeer goed ontvangen. Veel ouders hebben het boek ook gelezen en zijn verrast door het niveau. Ouders én kinderen vinden het boek leuk. Met zijn verhaal wil Julián ook andere kinderen aanmoedigen, ook als je ergens niet zo goed in bent, heb je altijd nog andere talenten die je kan gebruiken.”

De helft van de winst wordt geschonken aan een onderwijsproject in Ecuador, waarom dat project?

“Julián wilde een deel van zijn verdiensten delen met een project in Ecuador, omdat ik Ecuadoriaan ben en er in mijn land veel armoede heerst. Mijn zoon is zich daar zeer bewust van. Het Inti Sisa-project is een project dat inheemse gemeenschappen in Ecuador helpt met onderwijsprojecten voor kinderen en volwassenen.”

Heeft Julian familie in Ecuador?

“Alle familieleden van mij wonen nog in Ecuador. Hij is er al een paar keer met ons en met zijn zus, Elena (6), op vakantie geweest. Dan verblijft hij in het huis van zijn grootouders in de hoofdstad Quito. Doordat hij perfect Spaans spreekt, kan hij daar ook vele activiteiten doen, zoals met zijn neven en nichten spelen, naar de film gaan, musea bezoeken, boeken lezen, gegidste natuurwandelingen doen ... Julian is in België geboren, maar hij beseft wel dat er hier goed en modern onderwijs is, want hij kan het natuurlijk vergelijken met de situatie in Ecuador. Tijdens de vakanties in Ecuador, hebben we steeds vele uitstappen doorheen heel het land gedaan, zodat hij een goed besef heeft van hoe de meeste mensen daar leven in zeer uiteenlopende omstandigheden. Daarom heeft hij beslist om de helft van de opbrengt van zijn boek weg te schenken aan het Inti Sisa-project.”

Hoe trots ben je als mama als je kind op zijn 11e een boek uitbrengt?

“Ik ben zeer trots, maar ik ben vooral verrast, want ik had nooit verwacht dat hij uit eigen initiatief en helemaal alleen zo een dik boek zou schrijven. Bovendien doet hij dat met veel goesting en vloeit alles precies vanzelf uit zijn vingers, zowel het schrijven als het tekenen. We moeten hem soms bijna verplichten om te stoppen en buiten te gaan spelen.”

Speelt hij graag buiten?

“Hij speelt graag met zijn step alleen of met zijn vrienden. Hij springt veel op de trampoline in de tuin en speelt ook graag met de kinderen van de buurt op straat. Wij wonen aan een pas aangelegd woonerf. Julián gaat ook graag mee op fietstocht. Daarnaast doet hij twee keer per week aan atletiek bij DCLA in Kessel-Lo. Soms gaat hij op zondag ook lopen met zijn papa, zeker nu er geen atletiekwedstrijden zijn. Hij houdt zich soms op zijn eentje ook wat bezig met de basketring die in de tuin staat.”

Is Julián creatief?

“Julián kan heel goed tekenen. Hij volgt wekelijks ‘beeldatelier’ in de Stedelijke Academie (SLAC). Hij maakt al spontaan tekeningen, cartoons en strips sinds zijn zevende. En dan is er ook het schrijven uiteraard. Tot vorig jaar maakte hij vooral strips en korte verhaaltjes. Maar sinds dit schooljaar begon hij dan ook langere verhalen te schrijven. Door de coronacrisis vielen er heel wat activiteiten weg, daardoor had hij meer tijd om op zijn zolderkamertje te zitten schrijven. Hij kijkt ook graag naar natuurdocumentaires over dieren, zoals ‘Planet Earth’ of ‘Our Planet’. Daardoor en door er veel over te lezen kent hij zoveel details over dieren. Zijn leraars noemden hem een wandelende ‘dierenencyclopedie’. Vroeger wist hij alles over dino ́s, maar nu is zijn favoriete dier de beer. Verder kijkt hij naar ‘Karrewiet’, ‘Down The Road’ en ‘Lost in Space’ op Ketnet.”

Wat wil Julian later worden?

“Vroeger zei hij altijd dat hij striptekenaar wilde worden, later evolueerde het naar filmregisseur of acteur. Nu ligt zijn interesse meer bij het schrijverschap, maar dat mag ook van een filmscenario zijn.”

Komt er een tweede boek?

“Julian is ‘Kaida’s’ tweede boek aan het schrijven, het is al half af. Hij is erg geïnspireerd en gemotiveerd door de goede reacties die hij heeft gekregen.”

Tekst: Ann Peeters

Foto’s: if

Lees meer over