Dweil aan de voordeur als teken van respect voor schoonmakers
Het bericht Dweil aan de voordeur als teken van respect voor schoonmakers verscheen eerst op Leuven Actueel.
Op 19 juni wil ACV Voeding en Diensten het schoonmaakpersoneel bedanken voor het zware werk dat ze dagelijks verrichten. Het beroep van schoonmakers is sowieso al intensief, maar tijdens deze coronacrisis kregen veel schoonmakers het nog moeilijker. “De situatie verschilt van sector tot sector,” zegt Gaetan Stas, algemeen secretaris van ACV Voeding en Diensten. “Sommige schoonmakers werden tijdelijk werkloos, zoals in de horeca. Ook dienstenchequewerknemers hebben moeilijke maanden achter de rug. Ze konden blijven werken, maar vaak hadden ze angst om besmet te worden of klanten te besmetten. Schoonmakers moeten nu rekening houden met veel strengere reinigingsvereisten, bijvoorbeeld in scholen, kantoren en ziekenhuizen. Er worden veel meer schadelijke middelen gebruikt – zoals bleekmiddel en ammoniak – met alle gezondheidsgevolgen van dien. Daarbij komt nog dat de schoonmakers zich zeer bewust zijn van hun cruciale rol om de pandemie tegen te gaan. Dit legt een enorme druk op hun schouders.”
Meer erkenning = meer loon?
Gelukkig kent de coronacrisis ook een positief gevolg. Schoonmakers zijn in deze tijden onmisbaar en kunnen daarom rekenen op meer erkenning . “Kleine gebaren – een tekening voor de poetshulp, een dankboodschap op een vuilniscontainer, … – doen deugd. Maar die symbolische erkenning vertaalde zich nog niet in een loonsverhoging. Ondanks de belangrijke rol van schoonmakers en de zwaarte van de job, ligt het gemiddelde brutosalaris laag. Een dienstenchequewerknemer met 2 jaar anciënniteit verdient gemiddeld 2.131 euro bruto per maand, veel minder dan het gemiddelde bruto maandloon in België van 3.558 euro. De wanverhouding is natuurlijk nog duidelijker als we het inkomen van een topmanager nemen. Het loon van een werknemer in de schoonmaaksector ligt 10 keer lager dan het gemiddelde maandloon van een topmanager. En dan houden we geen rekening met het feit dat schoonmakers zelden voltijds werken, wat betekent dat hun inkomen nog lager ligt.” ACV Voeding en Diensten stelt dat de maatschappij moet aanvaarden dat deze cruciale beroepen meer waard zijn dan het povere loontje waar ze nu recht op hebben. De crisis die we net hebben meegemaakt, heeft aangetoond dat we vooral nood hebben aan schoonmaakpersoneel, veel meer dan aan topmanagers. Wordt het principe van die « nieuwe » maatschappij dat klanten, privé, instellingen of ondernemingen bereid zijn om de prestaties van het schoonmaakpersoneel te betalen in functie van het essentiële karakter van hun beroep?
Oproep
Hang op vrijdag 19 juni ook een dweil aan je voordeur of uit het raam, om zo je waardering te tonen voor het beroep van schoonmakers. Plaats een foto op sociale media met volgende hashtag: #DagvandeSchoonmaak.
Het bericht Dweil aan de voordeur als teken van respect voor schoonmakers verscheen eerst op Leuven Actueel.