Studentenstewards in de bloemetjes gezet: "Vorig academiejaar wel 20.000 uur gewerkt"

Studentenstewards

Gisteravond zette de Leuvense studentenkoepel LOKO samen met de stad Leuven, politie Leuven en KU Leuven de Leuvense studentenstewards in de bloemetjes. Studentenstewards zijn studenten die op vrijwillige basis de omgeving rond fakbars en studenevenementen mee rustig houden en de overlast zoveel mogelijk inperken. 

"Deze studenten zetten zich elk academiejaar maar liefst 20.000 uur in om de straten van Leuven stilleren veiliger te houden en dat in weer en wind en tot in de vroege uurtjes. Dat verdient zeker om in de bloemetjes gezet te worden”, aldus Sofie Ooms, voorzitter van Leuvense studentenkoepel LOKO. “De stewards zijn een onmisbare schakel voor ons als politie, voor de fakbars, de medestudenten en de buurtbewoners in het kader van een veiliger en overlastluw uitgaansleven”, aldus Gil Vanommeslaeghe, studenteninspecteur van de Leuvense politie. Zowat elke nacht manen de studentenstewards medestudenten tot stilte aan, vermijden ze dat studenten glazen mee naar buiten nemen of alcohol op straat drinken en verwittigen ze indien nodig de politie. Ze zijn ook het aanspreekpunt voor buurtbewoners en hulpdiensten. Om de stewards te bedanken voor al hun inzet en harde werk van dit academiejaar, organiseerde LOKO in samenwerking met Stad Leuven, Lokale Politie Leuven en KU Leuven op 6 mei een receptie in het stadhuis. 

Elke studentenkring kreeg de mogelijkheid zijn zeven beste stewards te nomineren voor een speciale bedanking. Daarnaast konden de studenten die de stewardopleiding van de politie en de stad volgden, zich aan een verrassing verwachten. “In plaats van met hun vrienden op stap te gaan engageren deze studenten zich om op regelmatige basis als steward de overlast aan de fakbars tot een minimum te beperken. Dankzij hun vrijwillige inzet kunnen hun medestudenten en vrienden zorgeloos op stap gaan. Dat engagement verdient een dikke pluim”, besloot het stadsbestuur. 

Lees meer over