Architectenduo werkt masterplan uit voor de Leuvense Stadsbegraafplaats

crypte stadsbegraafplaats

Stad Leuven schreef een opdracht uit voor een masterplan. Dat plan moet het funerair erfgoed, de groene omgeving en de nood aan ruimte voor rituelen met elkaar verbinden.

Leuven wil zijn Stadsbegraafplaats uitbouwen tot een warme, open, klimaatbestendige groene plek waar mensen kunnen rouwen en elkaar ontmoeten. Ze moeten er zich kunnen informeren over de mogelijkheden op vlak van afscheid nemen, maar ze moeten er ook kunnen bijleren over de geschiedenis van de stad.

“Op een begraafplaats geven we als gemeenschap de mensen die we verliezen een rustplek en bieden we troost aan wie rouwt”, legt schepen van Zorg en Begraafplaatsen Bieke Verlinden (Vooruit) uit. “Tegelijk is het een groene plek waar mensen terecht kunnen om te wandelen, te mediteren, te genieten van de natuur en de rust. Maar het kan zeker ook een plek van ontmoeting, cultuur, onderwijs én innovatie zijn. We bezoeken vaak begraafplaatsen omdat er mooie monumenten en interessante verhalen te vinden zijn, of voor de bijzondere natuur.”

Masterplan
​De stad wil een duurzame toekomstvisie voor haar Stadsbegraafplaats, waarbij rouw en troost hand in hand gaan met toegankelijkheid en openheid naar de bredere samenleving. Die ambities moeten in een leesbaar geheel worden gegoten: van de padenstructuur en de toegangen tot de begraafplaats, tot ruimte voor afscheids- en herdenkingsrituelen. ​

Het Leuvense architectenbureau Gijs Van Vaerenbergh diende het interessantste voorstel in en gaat nu aan de slag. “Het is opvallend hoe weinig Leuvenaars de begraafplaats kennen, laat staan er al eens een voet hebben binnengezet. We gaan nadenken hoe landschap, architectuur en kunst de begraafplaats kunnen versterken, zowel als rouwplek als als ontmoetingsruimte waar mensen in gesprek kunnen gaan over moeilijke thema’s zoals dood en verlies”, zegt het team van Gijs Van Vaerenbergh over de opdracht. Het architectenbureau zal in de komende periode, in overleg met de stad, de noden in kaart brengen en een plan van aanpak opstellen.

Lees meer over